Женският оргазъм – вечната мистерия



Женският оргазъм – вечната мистерия
Десетилетия наред оргазмът на жената е загадка за биолозите и удържа на всеки опит да се установи има ли в действителност еволюционно значение. От wired.com разглеждат едно от последните проучвания в тази сфера.


При мъжете оргазмът е пряко свързван с възпроизвеждането. Той ги кара да искат да правят секс, тоест шансът за възпроизвеждане се увеличава пропорционално (еволюция, какво да се прави). За жените обаче обяснението далеч не е толкова просто.

За разлика от мъжките оргазми, които са „разпространени” из всички видове примати, женското свръхудоволствие подминава някои. Женските гибони са сред дамите без късмет. При хората мъжете са с много по-голям шанс да изпитат оргазъм в сравнение с жените – една на всеки 10 дори не стига до върховната наслада през целия си живот.

Този дисбаланс е в противоречие с традиционните тълкувания за женския оргазъм: че засилва връзката между партньорите или че умението за предизвикване на оргазъм е индикатор за мъжество, или че е белег за подобряване на репродуктивността.

В крайна сметка, ако женските оргазми са важна стъпка в еволюционнния процес, би следвало да бъдат лесно достижими.

Освен това мнозинството жени имат нужда от клиторно стимулиране, за да получат оргазъм, а не от проникване. Така погледнато, ако женските оргазми имат за цел „да насърчават” секса, то проникването трябва да е основното средство за постигане на върховното удоволствие.

На базата на тези наблюдения Елизабет Лойд дава категорично обяснение в своята книга „The Case of the Female Orgasm” – жените просто споделят сексуалното удоволствие с мъжете, за които оргазмът е изключително важен. Но това е инцидентен „вторичен продукт”.

На пръв поглед (предвид аргументите) тази теза може и да изглежда правдоподобна, но и до ден днешен не е неоспоримо обоснована.

„Еволюционното начало на човешкия женски оргазъм е обект на ожесточени научни дебати, които напоследък се засилиха доста”, считат авторите на изследване от Университета на Куинсленд.

1803 двойки брат и сестра близнаци и 2287 двойки еднополови близнаци отговарят на въпроса колко често и лесно ли достигат до оргазъм. Логиката на учените е, че, ако женският оргазъм е еволюционно свързан с мъжкия, то разнополовите близнаци би трябвало да дадат приблизително еднакви отговори.

Но се оказва, че въпреки еднаквия генетичен материал, братът и сестрата близнаци нямат много общо помежду си, що се отнася до въпросите, свързани с оргазмите. Това, според учените, все пак не доказва категорично, че оргазмът на жената не носи белег не еволюционно развитие. Но е пореден аргумент в тази посока.

Има хипотези, че върховното сексуално удоволствие при нежния пол може да е било еволюционно важно за предците ни, но ирелевантно в наши дни.

Връзка между еволюцията и женския оргазъм е едновременно важна и неизвестна, коментират учени и допълват, че тепърва предстои много работа за разгадаване на тази мистерия.

Източник dnes.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар