Деси Добрева остана без пари за майчинство



Деси Добрева остана без пари за майчинство
Певицата Деси Добрева остана без пари за майчинство, съобщи bTV. През юли тя роди първото си дете – Алина.



Певицата казва, че се е самоосигурявала от 1999 година, с изключение на годините на обучение в САЩ. След връщането си в България през 2007 година отново започва да внася осигуровки и то с по-висок процент.

Не получава обезщетение за раждане и отглеждане на дете заради липса на декларация за по-високия процент, обяснява Деси Добрева.

За да получиш нещо от осигурителната система, трябва да дадеш, е позицията на Националната агенция по приходите.

„За да получите обезщетение за майчинство, трябва да сте изпълнили три условия – да се осигурявате за майчинство”, обяснява говорителят на НАП Росен Бъчваров.

През 2008 г. певицата се е осигурявала на минимума - 240 лева, след това върху 260 лева. През 2010 г. се осигурявала на 420 лв. и за първите месеци на 2011 г. – върху 2000 лева, при положение, че осъществява един и същ вид дейност, коментира Бъчваров.

За да има плащане на майчински, не е достатъчно вноските да бъдат внесени, тъй като няма декларация за вида на осигуряване, т.е. за осигурителен риск „майчинство”.

На въпрос защо НАП взима парите за осигуровки, без необходимата декларация, Бъчваров отговори, че задължението за подаването на декларацията и внасянето на вноската тежи на самоосигуряващия се.

Източник kliuki.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар