Оргазмът и ...




Оргазмът и нервните клетки
Въпреки различните причини, поради които правим секс, целта винаги е една и съща – да достигнем до оргазъм. Тъй като хората сме много различни един от друг, едва ли някой би могъл да даде точно определение за понятието „оргазъм“.
Единственото, с което всички се съгласяват, е, че това е невероятно и изключително приятно преживяване.

Почти всеки един аспект, свързан с оргазма, е бил субект на редица изследвания и дискусии. Това, което се случва в тялото, по време на върховно сексуално удоволствие, е добре известно, а едва ли е изненада, че и мозъкът играе голяма роля в достигането до сладката цел.

За разлика от процесите, които протичат в тялото обаче, тези, които се случват в мозъка, все още са обект на изследвания от страната на учените...

Оргазмът и нервните клетки

Без нервните клетки, които да изпращат импулси към гръбначния мозък, достигането до оргазъм би било невъзможно. Също както всяка друга област в тялото, половата система съдържа нервни клетки, които изпращат информация до мозъка, за да „съобщят“ за изживяното усещане.

Това помага да се обясни защо усещанията са различни, в зависимост от мястото, което се докосва. Така например при жените клиторният оргазъм се различава от вагиналния, заради участието на различни нервни клетки.

Половата система съдържа огромно количество нервни окончания, които са свързани с големи нерви, водещи до гръбначния мозък. Изключение прави блуждаещият нерв, който го заобикаля.
Нервните окончания изпълняват и много други функции в тялото, в допълнение към „доставянето“ на информация до нервните клетки. Те осъществяват и обратната връзка с мозъка, по време на сексуална възбуда.

Тъй като повечето от нервните клетки са свързани с гръбначния мозък, човек, който има травми, свързани с него, е много вероятно да не може да изпита оргазъм. Някои от последните изследвания в тази област обаче сочат, че дори и хората с подобни увреждания биха могли да достигнат до върховно сексуално удоволствие...

Специалисти от Rutgers University, Ню Джърси, САЩ, през 2004 г. провеждат изследване, в което участват жени със сериозни травми на гръбначния мозък. Учените откриват, че участничките чувстват стимулиране на маточната шийка и дори достигат до оргазъм, въпреки че няма път, по който информацията от нерва на хипогастриума да стигне до мозъка.

Как е възможно това? Учените подлагат дамите на ядрено-магнитен резонанс. Резултатите сочат, че областта в мозъка, която получава сигналите от блуждаещия нерв, е активна. Тъй като той заобикаля гръбначния мозък, жените са в състояние да усещат стимулацията на маточната шийка.
По време на сексуална стимулация и оргазъм, различни области в мозъка „приемат“ целия поток от информация, като по този начин той знае какво точно се случва,... а случващото се е изключително приятно.

Източник blife.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар