Отказаха пенсия за заслуги на Лили Иванова



Отказаха пенсия за заслуги на Лили Иванова
Правителството отказа да отпусне пенсия за заслуги на българската прима Лили Иванова.
Причината била, че тя дължи на държавата огромни данъци.
При самото обсъждане на темата в кабинета, с този мотив възразил финансовият министър Симеон Дянков, съобщава в. “Труд”.
По информация на вестника Лили Иванова, Васил Найденов и Азис, дължат на приходната агенция близо 1 млн. лв. Като половината от сумата се падала именно на естрадната прима.
Министърът на кълтурата внесъл предложението в Министерски съвет, защото певицата получавала в момента едва 105 лв. - малко над социалната пенсия за старост. Тя се получава от хората, които не са натрупали достатъчно трудов стаж, но са стигнали пенсионна възраст.
Сред естрадните изпълнители доказването на трудов стаж е основен проблем. Пред вестника те споделили, че една от причините е изгорелият архив на бившата Концертна дирекция, където се пазели документите за концертите и хонорарите им.
Според други, въпреки че внасяли 10% от хонорарите си за импресарски права, никой не ги е осигурявал за пенсия. Те трябвало да се осигуряват сами.
Преди почти година начело с Вежди Рашидов правителството обяви, че ще създаде творчески орден за заслуги, който ще бъде придружен от пенсия. Проектът обаче все още не е реализиран.  

Източник dnes.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар