Уникален 3D филм показва унищожената от нацистите Варшава



Посетителите на Музея на Варшавското въстание ще могат от 1 август да видят уникален триизмерен филм, разкриващ ужасяващите разрушения в полската столица след разгрома от нацистите на бунта на варшавяни от есента на 1944г.

Въстанието е смятано за най-голямата саможертва на поляците през Втората световна война, както и за вероятно най-голямото предателство на Червената армия, защото режимът на Сталин ги подканва да се вдигнат, след което два месеца Червената армия стои в покрайнините на Варшава, докато нацистите взривяват града сграда по сграда.




Според историците по този начин болшевиките са искали да се компрометира живеещото в Лондон полско правителство в изгнание и да наложат без проблеми свое марионетно управление. От друга страна лондонските полски политици без знанието и въпреки несъгласието на тогавашния командващ полската армия дават съгласие да се вдигне въстание, като датата се определи от хората във Варшава. То избухва на 1 август, а капитулацията е обявена на 2 октомври.




6-минутният филм "Град на руини" симулира полет на бомбардировач B-25 като тези, с които съюзниците на няколко пъти хвърлят помощи на въстаниците по време на продължилите 63 дни сражения.

В уличните боеве са разрушени до основи около 25% от сградите. След поражението специални команди на нацистите взривяват още около 35%. Накрая близо 90% от града стават негодни за обитаване.




Някогашният елегантен и жизнен град с 1.3 милиона жители посреща 1945г. като димяща купчина камъни с по-малко от 1000 души население. Въввъстанието са загинали около 16 000 и са ранени тежко 6000 членове на полската съпротива. Жертвите сред цивилното население са ужасяващи – между 150 000 и 200 000 души. В тежките сражения в градска среда германската армия също дава 16 000 убити и 9000 ранени.



За сглобяване картината на разрушенията са използвани исторически снимки и кино записи. Създателите облетели Варшава с хеликоптер, след което наложили варху заснетото над 2000 снимки, кадрите от десетки филми и рисунки от архивите в музея.

Така се получила картината на града от началото на 1945г. сграда по сграда и улица по улица. На нея се виждат взривените мостове над река Вистула, както и напълно изравненото със земята варшавско гето.




"Колкото повече елементи имаме на едно място, повече руини и стърчащи останки от сгради, толкова повече време беше необходимо за обработка с компютри. Обработката на един кадър отнемаше около два часа. Тук имаме 7500 кадъра. За да получим филма, наехме над 100 от най-бързите компютри в страната и те работиха около два месеца", споделя Михал Грин от студио Platige Image.

Според него филмът е нещо, което досега не е постигано в 3D анимацията. "Това е проект от световна величина, защото дори най-големите холивудски студия не са правили подобно нещо, не са създавали виртуален град, събран в един продължителен кадър. Съществуват десетки, вероятно стотици военни филми със снимки на разрушен град, но те траят едва няколко десетки секунди", допълва Грин.

Проектът е ангажирал около 40 специалисти и историци и е отнел две години.




"Град на руини" беше създаден, защото не стигат думите и черно-белите фотографии, за да опишем как е изглеждала Варшава в началото на 1945г.", казва Ян Олдаковски, директор на музея на въстанието. "Когато се срещаме с посетители от чужбина, те не разберат. Мислят си, че сцените от "Пианистът" на Роман Полански, когато Шпилман изпълзява в унищожената Варшава, са един вид художествена метафора, а не историческа действителност."

След войната подкрепяните от СССР комунисти възстановяват столицата практически от нулата, включително и сградите на красивия район Старе место. Те обаче издигат и нови жилища и административни сгради в стила на т.нар. социалистически реализъм.

Днес във Варшава живеят почти 2 милиона души.


Филма може да видите тук:



Източник dnevnik.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар